• Home
  • Agenda 2019
  • Historie Naaldwijk dl.1
  • Historie Naaldwijk dl.2
  • De Naaldwijk vandaag
  • De kombuis
  • De Radiohut
  • Film galerij
  • Links
  • Historische foto's
  • De Dokkum Klasse
  • Vaartochten en reünies.
  • Zeemansverhalen
  • PVKM Varend Erfgoed
  • Sponsoren
  • Mijnendienst
  • Organisatie
  • Contacten
  • Inschrijven Vaartochten!
  • Waar ligt de Naaldwijk?
  • Word Donateur!
  • Privacyverklaring

Met dank aan:

00

DE NAALDWIJK EN HAAR HISTORIE: 

De mijnenveger Naaldwijk werd gebouwd op de werf De Noord in Alblasserdam.

  • De Naaldwijk is zoals genoemd een mijnenveger uit de WU (Western Union) klasse. 
    De lengte is 46,60 m en breedte 8,75m
  • De diepgang is 2,41m en de hoogte van onderkant kiel tot top mast is 20,37m
  • Het aantal opvarenden is 44 en de waterverplaatsing bedraagt 420 m3 (meter   ton.
  • De Naaldwijk is gebouwd op werf De Noord nv te Alblasserdam onder besteknummer 638.
  • De kiellegging was op 2 november 1953 en de te waterlating was op 1 februari 1955.
  • De Naaldwijk kwam in dienst op 8 december 1955.

Technische gegevens:

Gebouwd in het kader van de “Marshallhulp” na de tweede wereldoorlog. (WU) Engels ontwerp van 1948, in 1952 (besteksjaartal) door de Nederlanders aangepast. Aluminium spanten, huid en dekken van hout. Uitgerust voor het vegen van 3 soorten mijnen nl. Contact-, akoestische- en magnetische mijnen.
De bewapening:
Bestond uit 2 mitrailleurs 40mm.
De Naaldwijk wordt voortgestuwd door:
Twee Wilton Feyenoord M.A.N. diesels, V-12. samen 2500 pk één draairichting, ieder met een verstelbare schroef.
Tandwielreductie (De Schelde) van motor naar schroefas 2,725.
De Naaldwijk verbruikt bij 14 mijl:
Zonder veegtuig, 202,5 l/uur.
De actie radius is 4539 mijl bij bovengenoemde vaart.
De maximum snelheid bedraagt 16mijl per uur.

HISTORISCH OVERZICHT VAN DE HR.MS. NAALDWIJK VAN 1955 TOT 1994 BIJ DE KONINKLIJKE MARINE.

1955  Op 5 november wordt de Naaldwijk overgedragen door de USA aan de Koninklijke Marine. Op 8 december wordt de Naaldwijk  op de werf De Noord te Alblasserdam in dienst gesteld.

1956  Op 1 juni van dat jaar wordt de Naaldwijk buitendienst gesteld.

1961  Op 13 juli van dat jaar wordt de Naaldwijk ingedeeld bij het squadron Mijnenvegers. Er volgen vaar- en veegoefeningen in de Nederlandse wateren en neemt de Naaldwijk deel aan de oefening "Clean Sweep". Aan deze operatie namen de volgende schepen deel: Hr. Ms. Drachten, Giethoorn, Hoogeveen, Naaldwijk. Ommen, Venlo, Aalsmeer, Axel en Meppel.

1962  De Naaldwijk neemt deel aan een zomeroefenreis, bezoekt Oostende en in oktober Haarlem.

De openbrug Naaldwijk - 1963

De openbrug Naaldwijk - 1963

1963  In dit jaar worden veeg- en vaaroefeningen gehouden op de Noordzeen en de Zeeuwsewateren. Ook neemt de Naaldwijk deel aan de BENELUX-vlootdagen en bezoekt opnieuw Oostende. (zie foto)

De Naaldwijk in Oostende - 1963

De Naaldwijk in Oostende - 1963

Rotterdam Parkhaven - 1963

Rotterdam Parkhaven - 1963

1964  De Naaldwijk neemt naast haar gewone werk deel aan het bezoek van de naamgemeente (Naaldwijk), in Hoek van Holland. Samen met de Drunen neemt zij deel aan een bezoek aan Axel in het kader van het 4-de Lustrum van de bevrijding van Oost Zeeuws Vlaanderen en Axel.

1965  De Naaldwijk wordt ingedeeld bij Mbron 128.Oefenend vanuit Vlissingen. Op 26 maart werd de Naaldwijk uit de dienst gesteld. 

1976   Op 3 januari slaat in de binnenhaven van Vlissingen een veerboot van de Olau Line los en beschadigt de Naaldwijk. Deze schade wordt hersteld op de werf Welgelegen in Harlingen. Na de reparatie vertrekt de Naaldwijk naar Den Helder.

1977  Op de Rijkswerf in Den Helder ondergaat de Naaldwijk een modernisering "FRAM" genaamd. Hierbij wordt de openbrug voorzien van een gesloten stuurhuis, in de "Longroom", de "gouden Bal" en het cafetaria wordt betimmering aangebracht. Op 4 november komt de Naaldwijk weer in dienst bij het  Mijnenbestrijdings-squadron 11. Opwerken.

1978  De Naaldwijk wordt ingedeeld bij Mbron van 11 tot 17 juli, daarna SNFC. Opwerken en zomerreis. Oefend in SNFC verband onder meer bij de Shetlands in slecht weer.

1979  Er volgt een oefening op de Noordzee in Mbron verband. De geplande oefening op de Oostzee wordt afgeblazen inverband met de ijsgang. De rest van het jaar volgt onderhoud en oefening in squadronverband.

1980  In de periode van 18 tot en met 21 november zijn er diverse oefeningen op de Noordzee, Oostzee, Het Kanaal en de Noorse wateren.

De Naaldwijk op de Oostzee.

De Naaldwijk op de Oostzee.

1982  In dit jaar doet de Naaldwijk mee aan de oefeningen Blue Harrier en Norminex. De Naaldwijk krijgt problemem met de voortstuwing en wordt uit Frankrijk door de Abcoude teruggesleept naar Nederland voor reparatie. 

De Naaldwijk in het dok te Den Helder.

De Naaldwijk in het dok te Den Helder. De foto is genomen vanaf de zuidkant van de Rijkswerf Willemsoord. (foto gem. Havendienst Den Helder).

1984  De Naaldwijk neemt deel aan een serie uitgebreide oefeningen van 7 april tot 15 december in een zeer uitgestrekt gebied rond de westkust van Frankrijk, rondom Groot Brittannië en tot diep in de Oostzee.

1985  De Naaldwijk wordt ingedeeld bij Mbron 32. Oefenend en opwerken vanuit Vlissingen. Er volgt een zomeroefenreis en in september wordt de Naaldwijk toegevoegd aan SNFC voor de oefening "Ocean Safari"

1986  Op 5 september van dit jaar blijkt een ernstig defect aan een hoofdmotor. De bemanning neemt de Hoogeveen over en stelt de Naaldwijk op 26 september uit dienst.

1987  Op 26 juni wordt de Naaldwijk wederom in dienst gesteld en brengt zij een bezoek aan London, Portsmouth en St. Hellier.

1988 - 1989  In deze twee jaren neemt de Naaldwijk deel aan de oefeningen Norminex en teamwork, Flotex en Uniform Yowl en oefent in de Schotsewateren.

1990  De Naaldwijk neemt deel aan een voorjaarsreis en wordt op 23 maart uit dienst gesteld. De bemanning gaat over naar de Abcoude. Bij proefvaarten blijkt  de Naaldwijk technisch nog niet in orde. Op 23 april neemt de Naaldwijk deel aan de Adelborstenkruisreis. Op 14 september wederom uit dienst gesteld.

1991  De Naaldwijk wordt op de werf Vlaardingen Oost gemoderniseerd in het kader van langer in de vaart houden dan was gepland. De Naaldwijk krijgt het LVO wat staat voor "levensverlengend onderhoud".

1992  Van 20 jauarie tot 16 maart vindt het jaarlijkse onderhoud plaats. Neemt deel aan de oefening Blue Harrier en Adelborstenkruisreis van 1 juni tot 9 juli. Vervolgens Vipol, mijnenveegtraining bij MOST. Van 19 oktober tot 30 november bij GNM voor renovatie van de slaapverblijven en de kombuis. 

1993  De Admiraliteits Raad besluit twee mijnenvegers te verkopen: de Abcoude en de Naaldwijk. Voor de Naaldwijk is dit niet gelukt.

1994  Op 23 januari wordt de Naaldwijk voor de laatste maal uit dienst gesteld. Het schip wordt opgelegd te Den Helder.

1996  Per 13 december wordt de Naaldwijk uit de operationele status in de B-status geplaatst.

Klik hier op   Historie Naaldwijk dl.2   of klik hier op Home en keer terug naar de website

 

 

Design en hosting door Typohosting